Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutyák eleség és környezeti allergiája: tünetek, út a diagnózisig, kezelés, otthoni praktikák I. rész

2023. 06. 15. 16:00:00
Kutyák eleség és környezeti allergiája: tünetek, út a diagnózisig, kezelés, otthoni praktikák I. rész

Az eleség- és környezeti allergia frusztráló Gazdi és kutya számára egyaránt. Rendkívül fontos a tünetek felismerése, majd a diagnózis megszületése után a megfelelő, hatékony kezelés kiválasztása.
Ebben a cikkben feltárom a gyakori tüneteket, megvitatom veled a különböző vizsgálati lehetőségeket, a kutya allergiájának kezelési módjait, valamint adok neked néhány otthoni tippet és javaslok néhány táplálék-kiegészítőt is az allergiás tünetek enyhítésére.

I. A KÖRNYEZETI ALLERGIA, AZAZ ATÓPIA

 

Mi az allergia?

Az allergia az immunrendszer túlzott válasza bizonyos anyagokra, vagy környezeti tényezőkre, amelyek általában ártalmatlanok más kutyák számára. Az allergiás reakció akkor fordul elő, amikor az immunrendszer hibásan veszélyesnek érzékeli ezeket az anyagokat, és a test túlzott választ ad rájuk. Az allergiás reakció kiváltói, azaz az allergének egyénenként változóak.

Atópia esetén a szervezet a belégzéssel nyálkahártyán, vagy bőrön keresztül a szervezetbe jutó anyagokra, azaz allergénekre ad fokozott választ. Kutyák esetén viszonylag gyakori, genetikai hajlam miatt alakul ki.

 

1. A környezeti allergia tünetei:

•  Intenzív viszketés:
Vezető tünet általában az allergiás dermatitis, vagyis a bőr gyulladása és viszketegsége. A kutya folyamatosan vakarózik, nyalogatja, rágja magát. Jellemzően a pofa, fülek, lábvégek, hónaljak, combhajlatok, végbél környékén fokozottak a tünetek.

•  Bőrpír és gyulladás:
A bőr kipirul, érzékennyé válik, különböző elváltozások, mint kiütések, ekcéma is megjelenhetnek.

•  Sérülések, sebek:
Ahogy a kutya állandóan vakarózik, nyalogatja, rágja magát, sérülések alakulnak ki a bőrön. Emiatt az atópiás kutyák fogékonyabbá válnak a másodlagos bakteriális, vagy gombás fertőzésekre, melyek súlyosbítják a problémát.

•  Fülproblémák:
Környezeti allergia esetében gyakran találkozunk fülgyulladással. Előfordul, hogy a hallójárat csak viszket, piros, duzzadt. Súlyosabb esetben azonban kellemetlen szagú bő váladék jelenik meg, amely élesztőgombákat, baktériumokat tartalmazhat. Nagyobb füllel rendelkező kutyáknál a sok vakarástól, fejrázástól, dörzsöléstől kialakulhat othaematoma. Ekkor a fül kis hajszálerei elpattannak, majd a fülkagyló bőre és a porc közötti tér vérrel telik meg. Az othaematoma műtéttel orvosolható.

•  Szőrhullás:
A szőrhullás gyakran előfordul, különösen az érintett területeken, ahol a kutya intenzíven vakarózik, vagy nyalogatja, rágja magát. Akár kopasz foltok is keletkezhetnek.

•  Légúti tünetek:
Gyakori tünetek a tüsszögés, kétoldali vízszerű (savós) orrfolyás, köhögés, kötőhártya kipirultság.

•  Viselkedésbeli változások:
Az állandó viszketés miatt a kutyák nyugtalanná, ingerlékennyé vagy rosszkedvűvé válhatnak. Előfordulhat alvászavar, étvágytalanság is.

A tünetek súlyossága és megjelenési formája egyénenként változik, így mindig az állatorvos feladata a diagnózis felállítása, majd az egyénre szabott kezelési terv kidolgozása.
 

2. Az atópia gyakori allergénjei:

•  Pollen:
Atópiás reakció kiváltói lehetnek különböző növények pollenjei, például fűfélék, fák vagy virágok. Pollenszezonban az allergiás kutya tünetei súlyosbodnak, vagy csak az év bizonyos részében, szezonálisan jelentkeznek.

•  Poratka:
A poratkák mikroszkópikus ízeltlábúak, amelyek lakásaink porában élnek. A magasabb páratartalmat kedvelik. Elhalt szaruképletekkel táplálkoznak, mint például haj, szőr. Leginkább a szőnyegekben, ágyakban, kutyafekhelyekben, matracokban, függönyökben tanyáznak. Ahogy az emberek, úgy a kutyák sem magára a porra, hanem a bennük lévő atkák ürülékére adhatnak allergiás választ.

•  Tárolási atka:
A tárolási atka szintén egy apró atkafaj, őt sem tudjuk elkerülni, minden háztartásban jelen van. Vele leggyakrabban a lisztek, pékáruk, száraz kutyatápok esetén futunk össze. Szintén kedveli a magas páratartalmat.

•  Penész:
A penészgombák a nedves környezetet kedvelik, spóráik allergiás tüneteket okozhatnak. Ma már a nagy hőség miatt szinte minden háztartásban találkozunk légkondicionálóval, amely elhanyagolva egy kitűnő spóra forrássá válhat. Mindenképp fordíts figyelmet tehát a klímád tisztítására! Időszakonként a szabadtéri gombák spórái is okozhatnak problémát. Megnő a gomba terheltség például ősszel az avarban, egyéb nedves bomló anyagokban, illetve nyáron az aratáskor vagy fűnyíráskor.

•  Vegyi anyagok:
Egyes vegyi anyagok, mint tisztítószerek, mosószerek, parfümök irritálhatják a kutya bőrét és kiválthatnak atópiás reakciókat.

 

3. A környezeti allergia diagnosztizálása:

Kutyák atópiájának diagnózisa hosszadalmas, sok lépésből áll. Nézzük, hogyan juthatunk el odáig!

•  Kórtörténet, fizikális vizsgálat:
Orvosod részletesen kikérdez a kutyád tüneteiről, esetleges genetikai hajlamról. Azt tanácsolom, hogy ne tarts vissza olyan információt sem, amelyről azt gondolod nem fontos, hiszen nekünk, állatorvosoknak irányadó információ lehet. Ezt követi a fizikális vizsgálat. Orvosod ellenőrzi kedvenced bőrét, fülét, bűzmirigyét és egyéb érintett területeket.

•  A többi betegség kizárása:
Az atópia diagnózisának felállítása előtt fontos az egyéb bőrbetegségek vagy parazitózisok kizárása, amelyek sokszor egészen hasonló tüneteket okozhatnak. Ennek érdekében állatorvosod laboratóriumi vizsgálatokat fog kérni. Ilyen például a bőrkaparék mintavétel, vérlabor vizsgálat.

•  Intradermalis bőrteszt, mint allergia teszt:
Az intradermalis bőrteszt az allergiás reakciót kiváltó allergének azonosítására szolgál. Biztosan találkoztál már vele humán gyógyászatban. Kutyád esetében is használható eljárás, csak szőrtelen bőrfelületet kell biztosítani. A teszt lehetővé teszi az allergénekre adott helyi bőrreakciók kiértékelését. Kis adagokban a bőrbe injektálják az allergéneket, majd megfigyelik a reakciót, mint vörösség, duzzanat, viszketés.

•  Vérvizsgálat, mint allergia teszt:
A vérvizsgálatok, mint az allergén-specifikus immunglobulin E (IgE) vagy az allergénekre adott válaszként kialakuló antitestek mérése, segíthetnek az allergén azonosításában és az atópia diagnózisának megerősítésében. Az allergén-specifikus IgE magas szintje vagy pozitív antitestek jelenléte az adott allergénre utalhat.

 

4. A környezeti allergia kezelése:

A kutya környezeti allergiájának kezelése általában többirányú megközelítést igényel, amely magában foglalja az allergének elkerülését, a tünetek enyhítését és az immunrendszer reakciójának csökkentését.

•  Allergének elkerülése:
Amennyiben az azonosított allergének elkerülése lehetséges, segíthet a tünetek enyhítésében. Például ha a kutya pollenre allergiás, akkor a séták időpontját vagy területeit korlátozhatjuk a pollenek legnagyobb koncentrációja idején vagy helyein. Továbbá fontos a tiszta, allergénmentes környezet biztosítása a kutya otthonában.

•  Allergia gyógyszerek:
Az állatorvosod által felírt gyógyszerek enyhítik a kutyád tüneteit és javítják az életminőségét. Ide tartoznak az antihisztaminok (pl.: Suprastin), amelyek csökkentik a viszketést és allergiás reakciókat, valamint kortikoszteroidok (pl.: Prednisolon), amelyek erősebb gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki. Adható még ciklosporin (pl.: Sandimmun), oklacitinib (Apoquel), lokivetmab (Cytopoint) is. Fontos megjegyezni, hogy a gyógyszereknek lehetnek mellékhatásaik, valamint hosszú távon nem mindegyik adható.

•  Bőrproblémák kezelése:
Az állatorvos által előírt gyógysamponok, krémek vagy spray-k segítenek a bőrproblémák kezelésében és enyhítésében.

•  Immunterápia:
Az immunterápia, azaz deszenzibilizáció olyan hosszútávú kezelési lehetőség, amelynek során a kutya apró adagokban kapja azokat az allergéneket, amelyekre érzékeny. Ennek célja az immunrendszer fokozatos hozzászoktatása az allergénekhez, és a túlzott reakció csökkentése. Az immunterápia hosszadalmas folyamat, amelyet általában hónapokig vagy akár évekig szükséges folytatni.

•  Interferon terápia:
Hatása vitatott, de nincs a kezelésnek mellékhatása. Hátránya, hogy költséges.

•  Táplálkozás:
Állatorvosod speciális, általában hypoallergén tápot vagy diétát fog javasolni, mivel gyakran a környezeti allergia és az eleségallergia kéz a kézben járnak.

•  Táplálékkiegészítők:
Megfelelő táplálékkiegészítők alkalmazása segít megerősíteni a kutya immunrendszerét és javítani a bőr egészségét. A táplálékkiegészítőknek és praktikáknak külön bejegyzést szentelek.

 

5. Otthoni teendők:

Fontos megjegyezni, hogy az otthoni praktikák segítenek enyhíteni a kutya allergiás tüneteit, de nem helyettesítik az állatorvosod tanácsait és kezelését.

•  Tisztítás, takarítás:
Fontos a gyakori porszívózás, ha megengedheted magadnak, beszerezhetsz atkaporszívót is. Igyekezz cserélni a levegőt, szellőztess sokat! Kutyusod mosható tartozékait, fekhelyét havonta érdemes kimosni hypoallergén mosószerrel. Ami nem mosható, fagyasztóba teheted egy napra, szintén havi rendszerességgel. Léteznek bio atkaellenes szerek, ezzel permetezheted kutyusod fekhelyét is. A száraz eleség légmentes tárolásával csökkenthetjük a tárolási atkák mennyiségét.

•  Fürdetés:
Atópiás kutyád fürdetése azért fontos, mert így mossuk le az allergiás reakciót okozó anyagokat. Fontos, hogy használj speciális hypoallergén sampont, amely segíti csökkenteni az irritációt, viszketést.

•  Bolha elleni védelem:
Az allergiás kutyák nagyobb eséllyel reagálhatnak a bolhanyálra is. Bolhanyál allergia esetén allergiás bőrgyulladás alakul ki (hot spot), mely az atópiával összeadódva súlyosabb allergiás tüneteket jelenthet. 

•  Probiotikum:
A probiotikumok támogatják az emésztőrendszer egészségét és erősítik az immunrendszert. A probiotikumok csökkenthetik a túlzott immunreakciókat, amelyek az atópiás tüneteket okozzák.

 

6. Táplálékkiegészítők:

A táplálék-kiegészítők és gyógynövények használata előtt mindig konzultálj az állatorvosoddal! A kezelő állatorvosod ismeri a kutyusod egyéni állapotát és tüneteit. Ezenkívül fontos megértened, hogy ezek a kiegészítő készítmények nem helyettesítik a hagyományos orvosi kezelést, hanem kiegészítőként alkalmazhatók azért, hogy egyes gyógyszerek hatását fokozzuk, vagy mennyiségét csökkenthessük, esetleg elhagyhassuk.

•  Omega-3 zsírsavak:
Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatásúak, így segíthetnek a gyulladás csökkentésében. Lazacolaj vagy kendermagolaj formájában adhatod kutyusod étrendjéhez. Az előírt mennyiség 2-3x-osa is adható allergiás betegeknek, amennyiben nem okoz hasmenést.

•  Kamilla:
A kamilla nyugtató, antihisztamin hatású, segíthet enyhíteni a viszketést, irritációt. Kamillasampon, esetleg a bőr kamillával való óvatos tisztítása hasznos lehet. Ha kutyusod légúti tüneteket is mutat, akkor ne a kamillát válaszd, mert egyes esetekben fokozhatja a tüneteket.

•  Csalán:
A csalán magas antihisztamin tartalmú növény. Allergia ellen is használható porrá őrölve, eleségre szórva, esetleg teáját itatva.

•  Quercetin:
A Quercetin egy flavonoid, amely természetes antihisztamin, így csökkentheti az allergiás reakciókat. Quercetin található például a brokkoliban, almában, pitypanglevélben, de kaphatóak koncentrált formában kutyák számára készült táplálék-kiegészítőként.

•  Csipkebogyó:
A csipkebogyóban található C-vitamin és az antioxidánsok erősítik az immunrendszert és támogatják a bőr egészségét.

•  Colostrum:
A colostrum, azaz előtej, gazdag immunanyagokban és növekedési faktorokban. Immunerősítő hatású, csökkenti az allergiás reakciókat.

•  Aloe vera:
Az aloe vera gyulladáscsökkentő és hűsítő hatású. A bőrre alkalmazva segíthet enyhíteni a viszketést és a bőrpírt. Fontos, hogy csak olyan termékeket használj, amelyeket kifejezetten kutyák számára fejlesztettek ki, és amelyek nem tartalmaznak káros anyagokat.

 

Folytatás a II. részben...

 

Írta: Dr. Bedi Dóra – klinikus állatorvos